Zemljevid Celje

Mesto Celje je sedež Mestne občine Celje. Leži ob sotočju reke Savinje in reke Voglajne. Nadmorska višina je 238m. Skupna površina je 22,714 km2. Število prebivalcev mesta Celje je 38.079. Poštna številka je 3000. Največje znamenitosti Celja so: Celjski grad, Spodnji Celjski grad, Celjsko mestno obzidje, Vodni stolp.

 

Celje, tretje največje mesto v Sloveniji, je mesto s čudovito zgodovinsko dediščino, bogato kulturo in izjemno naravno lepoto.

Geografska lokacija

Celje se nahaja v središču Slovenije, v Savinjski regiji. Mesto leži ob reki Savinji, približno 80 kilometrov severovzhodno od slovenske prestolnice, Ljubljane.

Geografija

Celje je obdano z izrazitimi griči, ki so del Celjske kotline. To geografsko območje je oblikovala reka Savinja, ki teče skozi mesto. Celjska kotlina je značilna po svojih rodovitnih tleh, ki so idealna za kmetijstvo.

Prebivalstvo

Celje ima približno 37.000 prebivalcev, kar ga uvršča med največja mesta v Sloveniji. Prebivalci so znani po svoji prijaznosti in gostoljubnosti, kar daje mestu prijetno in toplo vzdušje.

Zgodovina in kultura

Zgodovina Celja sega v čas Rimljanov, ko je bilo mesto znano kot Celeia in je bilo pomembno regionalno središče. Najbolj znan simbol mesta je celjski grad iz 14. stoletja, ki je ena najmogočnejših utrdb v državi. Mesto se ponaša z bogato kulturno sceno, ki vključuje številne muzeje, galerije, gledališča in festivale.

Gospodarstvo

Celje je pomembno gospodarsko središče z raznovrstno industrijo, ki vključuje kovinsko industrijo, trgovino, informacijske tehnologije in storitve. Mesto je tudi pomembno kmetijsko središče, zlasti za pridelavo žit in hmelja.

Turizem

Celje je priljubljena turistična destinacija, ki privablja obiskovalce z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Obiskovalci lahko obiščejo celjski grad, Stari grad Celje, ki ponuja čudovit razgled na mesto in okoliško pokrajino. Druga zgodovinska znamenitost je rimska Celeia, kjer so odkrili številne arheološke najdbe.

Poleg zgodovinskih znamenitosti, Celje ponuja tudi različne rekreacijske možnosti. Naravni park Laško je idealen kraj za pohodništvo in opazovanje narave, medtem ko so terme Laško znane po svojih zdravilnih termalnih vodah.

Celje je tudi gastronomska destinacija, ki ponuja široko paleto lokal

nih in mednarodnih jedi. Posebnost mesta je tudi lokalno pivo, ki ga proizvaja Pivovarna Laško.

Celjska kultura je široko priznana, pri čemer mesto gosti številne festivale in dogodke skozi celo leto, med katerimi je najbolj znan Mednarodni poletni lutkovni festival.

Nakupovanje

Mesto ponuja široko paleto trgovin, od butikov do večjih nakupovalnih centrov, kot je Citycenter Celje. Nakupovalni center ponuja številne trgovine z oblačili, elektroniko, prehrambenimi izdelki in drugim blagom.

Celje s svojo mešanico zgodovinske dediščine, čudovite narave in živahnega mestnega življenja ponuja obiskovalcem nepozabno doživetje. Z bogato kulturno sceno, številnimi možnostmi za rekreacijo in odlično kulinariko je Celje resnično mesto, ki ima za vsakogar nekaj.