Zemljevid Idrija‎

Idrija, eno najstarejših rudarskih mest v Evropi, je pomemben del slovenske kulturne in naravne dediščine. Mesto se nahaja v regiji Goriška, v zahodni Sloveniji, ob reki Idrijci.

Idrija je dom za približno 5.800 prebivalcev, ki ohranjajo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino mesta. Zgodovina Idrije je tesno povezana z rudarjenjem živega srebra, ki je trajalo več kot 500 let. Rudnik živega srebra v Idriji in Almadén v Španiji sta bila leta 2012 uvrščena na seznam svetovne dediščine UNESCO kot največji rudniki živega srebra na svetu.

Poleg rudarjenja je Idrija znana tudi po idrijski čipki, tradicionalni ročni obrti, ki je značilna za to območje. V mestu se vsako leto odvija mednarodni festival idrijske čipke, ki pritegne obiskovalce z vsega sveta.

Gospodarstvo mesta je danes raznoliko, vključuje pa visokotehnološko industrijo, trgovino in storitve. Narava okoli Idrije ponuja obilico možnosti za rekreacijo, kot so pohodništvo, kolesarjenje in ribolov.

Idrija je pravi biser, ki združuje bogato zgodovino, kulturno dediščino in čudovito naravo, ki obiskovalcem nudi pristno slovensko izkušnjo.