Zemljevid Maribor

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in se nahaja v severovzhodnem delu države, ob reki Dravi. Je gospodarsko in kulturno središče Podravske regije in je pomembno vozlišče na križišču večjih evropskih transportnih poti.

Mesto se razprostira na približno 147 kvadratnih kilometrih in ima okoli 112.000 prebivalcev. Pokrajina okoli Maribora je raznolika in obsega Pohorje, vinorodne griče in Dravsko polje.

Maribor je znan po svoji bogati zgodovinski dediščini, ki je vidna v številnih znamenitostih, kot so Mariborski grad, stara vinska trta v Lentu, ki je najstarejša trta na svetu, in Plečnikov Glavni trg. Med zgodovinske znamenitosti spadajo tudi mariborska katedrala in Judovski stolp.

Danes je Maribor moderno mesto z živahnim kulturnim življenjem. Vsako leto gosti številne festivale in dogodke, kot je Maribor Theatre Festival, največji gledališki festival v Sloveniji. Znan je tudi po svoji univerzi in številnih visokošolskih in raziskovalnih ustanovah.

Mariborsko gospodarstvo je raznoliko in vključuje industrijo, trgovino, storitve in turizem. Mesto je znano po svoji vinski produkciji, pa tudi po razviti avtomobilski industriji in informacijski tehnologiji.

Maribor je izjemno destinacija za obiskovalce, ki želijo spoznati zgodovino, kulturo in gastronomijo severovzhodne Slovenije. Ponuja številne možnosti za aktivnosti na prostem, od smučanja na Pohorju do kolesarjenja po vinorodnih gričih.