Zemljevid Nova Gorica‎

Nova Gorica je mesto na zahodnem delu Slovenije, ki leži tik ob meji z Italijo. Mesto se je razvilo po drugi svetovni vojni in je znano kot mlado in dinamično mesto, ki združuje različne kulture in zgodovine.

Geografsko gledano se Nova Gorica nahaja v Soški dolini, ob reki Soči, ki tvori naravno mejo med Slovenijo in Italijo. Mesto ima okoli 13.491 prebivalcev, ki živijo na območju 27,6 kvadratnih kilometrov.

Med znamenitosti mesta spada Frančiškanski samostan Kostanjevica, ki je znan kot “Slovenski Panteon”, saj v njem počivajo ostanki številnih pomembnih oseb slovenske zgodovine. Mesto je tudi dom Univerze v Novi Gorici, ki je pomembno središče za raziskave in izobraževanje.

Gospodarstvo mesta je osredotočeno na industrijo, trgovino, storitve in turizem. Nova Gorica je znana po svojih hotelih in igralnicah, kar ji je prislužilo vzdevek “Slovenski Las Vegas”.

Nova Gorica je odlična destinacija za tiste, ki želijo odkriti zgodovinsko in kulturno bogastvo obmejnega območja, se sprostiti v prijetnem okolju mesta ali pa raziskovati naravne lepote Soške doline.