Zemljevid Črnomelj

Mesto Črnomelj je središče občine Črnomelj in največje mesto v Beli krajini, ter šteje 5.576 prebivalcev. Leži na nadmorski višini 174,3 m. Skupna površina Črnomlja je 12,9 km2. Nahaja se v Jugovzhodni Sloveniji. Poštna številka je 8340. Prevladuje predvsem tekstilna, kovinskopredelovalna in lesnopredelovalna industrija.

Geografska lokacija

Črnomelj se nahaja v Jugovzhodni Sloveniji, v regiji Bela krajina, ob reki Lahinja, okoli 100 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane.

Geografija

Mesto se nahaja na ravninskem območju ob reki Lahinja, obdanem z gričevnatim in gozdnatim pokrajino. Pokrajina Bele krajine je znana po svojih belih brezah, vinogradih in razpršenih kmetijah.

Prebivalstvo

Črnomelj ima približno 6.000 prebivalcev. Lokalno prebivalstvo je zelo povezano z običaji in tradicijami Bele krajine.

Zgodovina in kultura

Črnomelj je eno najstarejših mest v Sloveniji, s pisno zgodovino, ki sega v 13. stoletje. Sredi mesta se nahaja srednjeveški grad Črnomelj, ki je ena najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti. Poleg tega se mesto ponaša z bogato kulturno sceno, ki vključuje številne festivale, kot je Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji.

Gospodarstvo

Gospodarstvo Črnomlja temelji na kmetijstvu, industriji in storitvenem sektorju. Pomembna panoga je proizvodnja tekstila, kovinske industrije in pohištva.

Turizem

Črnomelj je privlačen za obiskovalce, ki želijo raziskati edinstveno kulturo in naravo Bele krajine. Pohodniki in kolesarji se lahko odpravijo po številnih poteh, ki vodijo skozi vinograde, gozdove in tradicionalne kmetije. Reka Kolpa, ki je blizu, je priljubljena destinacija za kopanje, rafting in ribolov.

Nakupovanje

Črnomelj ponuja osnovne nakupovalne možnosti, z nekaj trgovinami in butiki, ki prodajajo različne izdelke, vključno z lokalnimi izdelki in obrtniškimi izdelki.

Gastronomija

Bela krajina je znana po svojih kulinarčnih specialitetah, kot je belokranjska pogača. Črnomelj in okoliške restavracije ponujajo široko izbiro lokalnih in mednarodnih jedi. Prav tako

je mesto znano po izjemnih belokrajinskih vinih, kot je metliška črnina.

Črnomelj je mestna destinacija, ki ponuja obiskovalcem priložnost za raziskovanje bogate zgodovine, kulturne dediščine in naravnih lepot Bele krajine. Z edinstveno kulinariko, domačimi vini in gostoljubnimi prebivalci je mesto idealno za tiste, ki iščejo avtentično slovensko izkušnjo.