Zemljevid Ljutomer

Ljutomer, znan kot prlekijanska prestolnica, je mesto v severovzhodni Sloveniji, v regiji Pomurje. Leži na obrobju Prlekije, vinske regije, znane po svojih belih vinih, kot je Ljutomerčan.

Mesto je obdano z gričevnatim terenom, z vinogradi, ki pokrivajo večino okoliških gričev. Poleg tega Ljutomer leži blizu reke Mure in je del pomurske ravnice.

Ljutomer ima 3316 prebivalcev. Je zgodovinsko mesto z bogato kulturno dediščino, ki se odraža v številnih zgodovinskih znamenitostih, kot so Ljutomerski grad, cerkev sv. Janeza Krstnika in trg Svobode, ki je središče mesta.

Mesto je znan po organizaciji tradicionalnih dogodkov, kot je Festival dokumentarnega filma, ki privablja obiskovalce z vsega sveta. Ljutomer je tudi znan po svoji vinski produkciji, zlasti po belih vinih.

Gospodarska dejavnost v Ljutomeru je raznolika, s poudarkom na vinogradništvu, kmetijstvu, trgovini in turizmu. Mesto je tudi središče za kolesarski turizem, saj ponuja številne kolesarske poti, ki prečkajo slikovito pokrajino Prlekije.

Ljutomer je odlična destinacija za obiskovalce, ki želijo raziskovati bogato zgodovino Slovenije, uživati v odličnih vinih in doživeti edinstveno kulturo Prlekije.