Zemljevid regije Savinjska

Savinjska regija, ki se nahaja v osrednjem delu Slovenije, je poimenovana po reki Savinji, ki teče skozi njo. Meji na Koroško regijo na severu, Posavsko regijo na jugu, Zasavsko regijo na zahodu in Podravsko regijo na vzhodu.

Geografsko je Savinjska regija zelo raznolika in obsega približno 2.384 kvadratnih kilometrov. Pokrajina sega od alpskih gorskih vrhov, kot so Kamniško-Savinjske Alpe in Pohorje, do rodovitnih dolin, kot je Zgornja Savinjska dolina.

Savinjska ima približno 260.000 prebivalcev in obsega 33 občin. Glavna mesta vključujejo Celje, Velenje in Žalec.

Regija je bogata z zgodovinskimi znamenitostmi, vključno s Celjskim gradom, ki je eden najstarejših srednjeveških gradov v Sloveniji. Savinjska regija je tudi znana po svoji kulinarični dediščini, ki vključuje jedi, kot so kranjska klobasa in zeljna juha.

Gospodarsko je Savinjska regija raznolika, z močnim poudarkom na proizvodnji, predelovalnih dejavnostih in storitvenem sektorju. Pomemben del gospodarstva predstavlja tudi turizem, zlasti v smučarskih centrih in termalnih kopališčih.

Obisk Savinjske regije ponuja priložnost za raziskovanje naravne lepote, od gorskih vrhov do slikovitih dolin, odkrivanje bogate zgodovine in kulture ter uživanje v odličnih lokalnih jedeh in vinih.
Savinjska