Zemljevid Mežica‎

Mežica je majhno mesto, ki se nahaja na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, v občini Mežica, v regiji Koroška. Obkroženo je z gorskimi verigami Peca na severu in Uršlja gora na jugu, kar ustvarja edinstveno pokrajino, ki privlači ljubitelje narave in pustolovščine.

Mesto ima približno 3.159 prebivalcev, ki živijo na območju 21,6 kvadratnih kilometrov. Mesto je znano po svoji bogati rudarski zgodovini, predvsem zaradi rudnika svinca in cinka.

Med najpomembnejše znamenitosti v Mežici sodi Podzemlje Pece, nekdanji rudnik svinca in cinka, ki je danes spremenjen v muzej. Obiskovalci se lahko podajo na voden ogled po starih rudniških rovih ali pa se odpravijo na edinstveno kolesarsko turo po podzemnih rovih.

Danes je gospodarstvo v Mežici osredotočeno na industrijo, trgovino in storitve. Narava okoli mesta ponuja številne možnosti za športne in rekreacijske aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in zimski športi.

Mežica je idealna destinacija za obiskovalce, ki želijo odkriti bogato rudarsko zgodovino Slovenije, se podati na pustolovščino v gorsko pokrajino ali pa se preprosto sprostiti v mirnem okolju tega malega mesta.