Zemljevid Rateče‎

Rateče je majhna vasica v severozahodni Sloveniji, ki se nahaja v neposredni bližini meje z Italijo. Nahaja se v občini Kranjska Gora in je znana kot ena izmed najhladnejših krajev v Sloveniji.

Geografsko gledano, Rateče ležijo na nadmorski višini 870 metrov v Julijskih Alpah. Pokrivajo približno 15,4 kvadratnih kilometrov in imajo okoli 400 prebivalcev.

Vas je znan po svoji izjemni naravni lepoti in se ponaša s Planico, svetovno znanim smučarskim centrom, ki gosti svetovno prvenstvo v smučarskih skokih. Druga znamenitost vasi je Zelenci, naravni rezervat in izvir reke Save Dolinke, znan po svoji živahno zeleni barvi.

Gospodarstvo Rateč je osredotočeno na turizem, predvsem na zimske športe in pohodništvo. Ponuja obilo priložnosti za aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem, pohodništvom in kolesarjenjem.

Rateče so idealne za tiste, ki iščejo aktivne počitnice in želijo raziskovati lepote Julijskih Alp, se udeležiti svetovno znanih smučarskih skokov ali pa se preprosto sprostiti in uživati v miru in tišini gorske vasi.