Zemljevid regije Goriška

Goriška regija, znana tudi kot Goriška statistična regija, se nahaja na zahodnem robu Slovenije, tik ob meji z Italijo. Na vzhodu meji na regijo Primorsko-notranjska, na jugu na Obalno-kraško regijo, na severu na regijo Gorenjska, na zahodu pa na Italijo.

Regija obsega približno 2.325 kvadratnih kilometrov in je geografsko raznolika, ki zajema območje od Julijskih Alp na severu do furlanske nižine na jugu. Ima izrazito hribovito in gorsko pokrajino, zlasti v delih, ki se raztezajo v Julijske Alpe in Trnovski gozd.

Goriška regija ima približno 118.000 prebivalcev in obsega 13 občin. Največje mesto in upravno središče regije je Nova Gorica.

Regija je znana po številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, kot so Triglavski narodni park, reka Soča, Sabotin, Solkan in grad Kostanjevica. Poleg tega je regija znana po svojem bogatem zgodovinskem in kulturnem izročilu, zlasti glede prve svetovne vojne.

Gospodarstvo regije temelji na kmetijstvu, turizmu, storitvah in nekaj industrije. Regija je zelo priljubljena med turisti, zlasti zaradi svojih naravnih lepot in možnosti za aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje in ribolov.

Obisk Goriške regije ponuja priložnost za raziskovanje njene bogate kulturne in naravne dediščine, uživanje v lokalnih kulinaričnih dobrotah in odkrivanje zgodovine in tradicij regije.
Goriška