Zemljevid Parka Goričko

Park Goričko je naravni park v severovzhodni Sloveniji, ki se razprostira na območju 462 kvadratnih kilometrov. Obsega območja občin Cankova, Grad, Hodoš, Kobilje, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina.

Park Goričko je bil ustanovljen leta 2003 z namenom ohranjanja in zaščite naravne in kulturne krajine tega območja. Regija je geografsko raznolika, z značilnimi vulkanskimi griči, travniki, gozdovi in močvirji, prepleteni z bogatimi agrarnimi površinami.

Posebnost Goričkega parka je bogata biotska raznolikost. Na območju parka živi veliko število redkih in zaščitenih živalskih vrst, med katerimi izstopajo različne vrste ptic, dvoživk in netopirjev. Park je priznan kot pomembno območje za ptice (IBA).

Poleg naravnih značilnosti parka Goričko, je območje bogato tudi s kulturno dediščino. Grad Grad, eden največjih gradov v Sloveniji, se nahaja prav v tem parku. Poleg gradu so na območju številne tradicionalne kmetije, cerkve in mlini, ki obiskovalcem prikazujejo tradicionalni način življenja na tem območju.

Park Goričko ponuja obiskovalcem številne možnosti za aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, ribolov in opazovanje ptic. Edukativne poti in delavnice pa omogočajo učenje o naravni in kulturni dediščini tega območja. S svojo edinstveno mešanico naravnih lepot in kulturnih znamenitosti, je Park Goričko odlična destinacija za vse, ki želijo doživeti avtentično Slovenijo.