Zemljevid Mengeš

Mengeš je majhno mesto v osrednji Sloveniji, ki se nahaja na severovzhodnem robu Ljubljanske kotline, med reko Pšato in hribovjem Mengeška gora. Od Ljubljane je oddaljeno le 17 kilometrov, kar omogoča enostavno dostopnost do glavnega mesta države.

Pokrajina okoli Mengeša je raznolika in vključuje ravno kmetijsko zemljišče ter hribovito območje, ki je priljubljeno med pohodniki. Mesto samo ima 6.449 prebivalcev, ki živijo na območju okoli 6,7 kvadratnih kilometrov.

Zgodovinsko gledano je Mengeš znan po svojem gradu, ki sega v 14. stoletje. Danes so od njega ostale le ruševine, vendar še vedno predstavlja pomembno zgodovinsko znamenitost. Druga pomembna znamenitost je cerkev sv. Primoža in Felicijana, ki je bila zgrajena v 16. stoletju.

Mengeš je središče za lokalno gospodarstvo, ki vključuje trgovino, storitve, kmetijstvo in manjšo industrijo. Mesto ponuja tudi številne športne in rekreacijske možnosti, vključno s pohodništvom, kolesarjenjem in nogometom.

Mengeš je zanimiva destinacija za tiste, ki si želijo raziskati manj znane dele Slovenije, uživati v naravi in odkrivati zgodovinske znamenitosti. Zaradi svoje bližine Ljubljani je tudi odlična izbira za dnevne izlete iz glavnega mesta.