Zemljevid regije Primorsko-notranjska

Primorsko-notranjska regija, znana tudi kot Littoral-Inner Carniola, se nahaja na jugozahodu Slovenije. Meji na Osrednjeslovensko regijo na vzhodu, na Goriško regijo na severozahodu, na Obalno-kraško regijo na zahodu in na Hrvaško na jugu.

Regija obsega približno 1.456 kvadratnih kilometrov in je geografsko raznolika, z gorovjem na severu, kraškim območjem na zahodu in ravninskimi območji na jugu. Glavni hidrografska značilnost je reka Reka.

Primorsko-notranjska regija ima približno 51.000 prebivalcev in vključuje 6 občin. Največje mesto in upravno središče regije je Postojna.

Regija je bogata z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, kot so Postojnska jama, Predjamski grad, Naravni rezervat Rakov Škocjan in Cerkniško jezero. Regija je znana tudi po svoji bogati kulturni dediščini, vključno s številnimi tradicionalnimi prireditvami.

Gospodarstvo regije je raznoliko, vključno s kmetijstvom, turizmom, gozdarstvom in predelovalno industrijo. Turizem igra pomembno vlogo, zlasti zaradi naravnih znamenitosti, kot so kraške jame.

Obisk Primorsko-notranjske regije ponuja priložnost za raziskovanje naravnih čudes, uživanje v kulturni dediščini in odkrivanje lokalnih kulinarik in obrti.
Primorsko-notranjska