Zemljevid Jesenice

Jesenice, znano tudi kot “mesto jekla”, se nahaja v Gorenjski regiji na severozahodu Slovenije, ob vznožju Julijskih Alp.

Mesto leži v zgornji Savi Dolini, kjer se reka Sava Dolinka srečuje s Savo Bohinjko. Okoliški gorski vrhovi, kot so Triglav, Prisank in Mojstrovka, ustvarjajo osupljivo naravno kuliso.

Jesenice ima 13.429 prebivalcev, ki so tesno povezani z industrijsko dediščino mesta. Mesto je bilo v preteklosti središče slovenske železarske industrije, danes pa je dom za Acroni, eno vodilnih podjetij v jeklarski industriji.

Obiskovalci Jesenic lahko raziščejo bogato zgodovino mesta z obiskom Slovenskega železarskega muzeja ali se odpravijo na pohodništvo in kolesarjenje po slikoviti okolici. Mesto je tudi znano po svoji hokejski tradiciji, z moštvom HD Jesenice, ki je eno najuspešnejših v slovenski hokejski zgodovini.

Gastronomija Jesenic vključuje številne tradicionalne slovenske jedi, s poudarkom na jedeh, ki izvirajo iz Gorenjske regije. Obiskovalci lahko uživajo v okusih lokalne kuhinje v enem od številnih gostiln in restavracij v mestu.

Jesenice so privlačna destinacija, ki ponuja obiskovalcem priložnost za raziskovanje zgodovine industrijskega mesta in uživanje v naravnih lepotah Julijskih Alp.