Zemljevid Triglavskega narodnega parka

Triglavski narodni park (TNP), edini narodni park v Sloveniji, se razprostira na približno 880 kvadratnih kilometrih in predstavlja skoraj 4% celotne površine države. Nahaja se v severozahodnem delu Slovenije, v srcu Julijskih Alp in nosi ime po najvišjem vrhu države, Triglavu, ki se povzdiguje na višino 2.864 metrov.

TNP je eden najstarejših parkov v Evropi. Bil je ustanovljen leta 1924 kot Alpski varstveni park, nato pa je bil leta 1981 preimenovan v Triglavski narodni park. Park je poseben zaradi svoje izjemne biotske raznovrstnosti in geološke raznolikosti, vključno z visokimi vrhovi, globokimi dolinami, bujnimi gozdovi in osupljivimi vodnimi telesi, kot sta reka Soča in jezero Bohinj.

Park ima bogato kulturno zgodovino, ki je tesno povezana z naravo. Ohranjanje kulturne krajine je ključno, vključno z alpskim kmetijstvom, pastirskimi tradicijami in zgodovinskimi naselji. Nekaj maloštevilnih naselij leži znotraj meja parka, vključno z deli občin Bovec, Kranjska Gora, Mojstrana in Trenta.

Triglavski narodni park je priznan kot območje izjemnega naravnega in kulturnega pomena in privablja obiskovalce z vsega sveta. Ponuja različne možnosti za rekreacijo in doživljanje narave, od pohodništva in kolesarjenja do zimskega športa in ribolova. S svojimi izjemnimi naravnimi značilnostmi in ohranjanjem kulturne dediščine je Triglavski narodni park pomemben vir slovenske naravne in kulturne identitete.