Zemljevid Lendava‎

Lendava, znan tudi po madžarskem imenu Lendva, je edinstveno mesto v regiji Pomurje, v severovzhodni Sloveniji. Leži na skrajnem vzhodu države, na meji z Madžarsko, in je edino dvojezično mesto v Sloveniji, kjer sta uradna jezika slovenščina in madžarščina.

Geografsko je Lendava obdano z ravninskim terenom, ki je značilen za Pomurje, in se nahaja v bližini reke Mure. V bližini se nahajajo tudi vinske gorice in Lendavske gorice, kjer se pridelujejo odlična lokalna vina.

Lendava ima približno 3.000 prebivalcev. Mesto je zaznamovano z bogato kulturno in etnično raznolikostjo, kar se odraža v njegovih številnih zgodovinskih znamenitostih, kot so Lendavski grad, Sinagoga Lendava in stolp Vinarium, najvišji razgledni stolp v Sloveniji.

Danes je Lendava priznano kulturno in turistično središče. Mesto je dom za številne kulturne dogodke, kot so Dnevi madžarske kulture in mednarodni likovni simpozij Ex-tempore. Poleg tega je mesto znan po svoji termalni in wellness ponudbi.

Gospodarska dejavnost v Lendavi je raznolika, s poudarkom na turizmu, kmetijstvu, vinogradništvu in storitvah. Mesto ohranja tudi močno madžarsko kulturno prisotnost, kar se odraža v njegovi dvojezični naravi in številnih kulturnih dogodkih.

Lendava je idealna destinacija za obiskovalce, ki želijo doživeti edinstveno mešanico slovenske in madžarske kulture, se sprostiti v termalnih vodah ali raziskovati slikovito pokrajino Pomurja.