Zemljevid Ljubljane

Mesto Ljubljana je glavno mesto Slovenije, ter sedež mestne občine Ljubljana. Je najbolj naseljena občina v Sloveniji. Po podatkih iz leta 2017 je število prebivalce 280,310. Skupna površina znaša 163.761 km2, ter leži na nadmorski višini 295 m. Župan je Zoran Janković. Je geografsko, znanstveno, kulturno, ekonomsko, administrativno in politično središče države Slovenije.

Ljubljana je sedež slovenske vlade in predsednika Slovenije, centralne vlade, javne uprave in vseh ministrstev, slovenskega državnega zbora, največje univerze, Slovenskega etnografskega muzeja, Narodnega muzeja, Narodne in Moderne galerije ter Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Leži v osrednjem delu Slovenije, v Ljubljanski kotlini preko katere tečejo reke in potoki: Ljubljanica, Gradaščica, Mali graben, Stokalca, Dolgi potok, Gameljščica, Pržanec, Glinščica, Sava, Črnušnica, Studenčica, Bajer, Dobrunjščica, Rastučnik, Gobovšek, Bizoviški potok, Graben in Ižica ter umetno zgrajeni razbremenilni kanal Gruberjev kanal. Na njen razvoj je zelo vplivala lega na križišču pomembnih prometnic. Podnebje je celinsko. To meji na subtropsko vlažno podnebje s celinskimi značilnostmi, kot so zmerno mrzle zime in topla poletja. Julij in avgust sta najtoplejša meseca (med 25 in 30 °C), medtem ko je januar najhladnejši mesec (okoli 0 °C).

Znamenitosti: Mestna hiša, Kongresni trg, Ljubljanski grad, Mestni trg, Urbančeva hiša na Prešernovem trgu, Stolnica svetega Nikolaja, Robbov vodnjak, Ljubljanski nebotičnik, …

Podrobnejši zemljevid Ljubljane.

Trenutno je mestna občina Ljubljana razdeljana na 17 četrtnih skupnostih:
Zemljevid Četrtna skupnost Bežigrad
Zemljevid Četrtna skupnost Center
Zemljevid Četrtna skupnost Črnuče
Zemljevid Četrtna skupnost Dravlje
Zemljevid Četrtna skupnost Golovec
Zemljevid Četrtna skupnost Jarše
Zemljevid Četrtna skupnost Moste
Zemljevid Četrtna skupnost Polje
Zemljevid Četrtna skupnost Posavje
Zemljevid Četrtna skupnost Rožnik
Zemljevid Četrtna skupnost Rudnik
Zemljevid Četrtna skupnost Šentvid
Zemljevid Četrtna skupnost Šiška
Zemljevid Četrtna skupnost Šmarna gora
Zemljevid Četrtna skupnost Sostro
Zemljevid Četrtna skupnost Trnovo
Zemljevid Četrtna skupnost Vič