Zemljevid Medvode‎

Medvode so majhno mesto, ki se nahaja v osrednji Sloveniji, severozahodno od Ljubljane. Ime Medvode izhaja iz slovenske besede “med vodami”, saj je mesto postavljeno na sotočje dveh rek, Save in Sore.

Geografsko je Medvode zelo raznoliko mesto, saj se razprostira med hribovitim območjem Polhograjskega hribovja na jugu in ravninskim območjem Ljubljanske kotline na severu. Prisotnost dveh rek omogoča številne vodne aktivnosti, kot je veslanje.

Medvode imajo približno 4.665 prebivalcev in pokrivajo območje 4.2 kvadratnih kilometrov. Je zelo priljubljena destinacija za ljubitelje narave in tiste, ki želijo pobegniti iz bližnjega mestnega vrveža Ljubljane.

Zgodovinsko gledano so Medvode znane po svojem srednjeveškem gradu Smlednik, ki je danes v ruševinah, a še vedno ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino. Mesto ponuja tudi nekaj kulturnih in družabnih dogodkov, kot je tradicionalna prireditev “Medvode v gibanju”.

Gospodarsko dejavnost v mestu predstavlja raznolika mešanica kmetijstva, trgovine, storitev in turizma. Medvode so tudi pomembno izobraževalno središče v regiji z nekaj osnovnimi in srednjimi šolami.

Medvode so idealna destinacija za obiskovalce, ki želijo uživati v naravi, odkrivati zgodovinske znamenitosti in uživati v miru in tišini, stran od mestnega vrveža.