Zemljevid Kostanjevica na Krki‎

Kostanjevica na Krki, pogosto opisana kot “biser Dolenjske”, se nahaja v regiji Jugovzhodna Slovenija. To idilično mesto je zasidrano na majhnem otoku, obdanem s krivinami reke Krke.

Geografsko se mesto nahaja v ravninskem delu Dolenjske, regije, značilne po svojih gričih, vinogradih in gozdovih. Kostanjevica na Krki je obdana z bogatimi gozdovi, ki nudijo številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in sprehode.

Mesto ima okoli 707 prebivalcev in je znano kot najmanjše mesto v Sloveniji. Kljub svoji majhnosti, Kostanjevica na Krki ohranja bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, ki sega v 13. stoletje.

Danes je Kostanjevica na Krki priznano kot pomembno umetniško in kulturno središče. Mesto je dom Galerije Božidar Jakac, ki je ena najpomembnejših umetniških galerij v državi. Mesto je tudi znano po svojih čudovitih gradovih, kot je Cistercijanski samostan iz 13. stoletja.

Gospodarsko dejavnost v Kostanjevici na Krki predstavljajo predvsem turizem, kultura, vinogradništvo in manjša obrtna dejavnost. Mesto je znano po svoji kulinarični ponudbi, ki vključuje dolenjska vina in tradicionalne slovenske jedi.

Kostanjevica na Krki je edinstvena destinacija, ki obiskovalcem ponuja priložnost za sprostitev, raziskovanje umetnosti in uživanje v čudoviti naravi Dolenjske.