Zemljevid regije Gorenjska

Gorenjska regija, znana tudi kot Gornja Kranjska, se nahaja na severozahodu Slovenije in se razprostira od Julijskih Alp na zahodu do Kamniško-Savinjskih Alp na vzhodu. Na severu meji na Avstrijo, na jugu pa na Osrednjeslovensko regijo.

Regija obsega približno 2.137 kvadratnih kilometrov in je geografsko raznolika, z visokimi alpskimi vrhovi, slikovitimi dolinami, kot je Dolina Soče, in jezeri, kot sta Bled in Bohinj.

Gorenjska regija ima približno 204.000 prebivalcev in vključuje 18 občin. Največje mesto in upravno središče regije je Kranj.

Regija je polna zgodovinskih znamenitosti, vključno z gradovi, kot je Blejski grad, cerkvami, kot je cerkev Marije Snežne na Blejskem otoku, in muzeji, kot je Gorenjski muzej. Narava je prav tako glavna atrakcija, z možnostmi za pohodništvo, smučanje in druge aktivnosti na prostem.

Gospodarstvo regije je raznoliko, vključno s kmetijstvom, predelovalno industrijo, turizmom in storitvami. Turizem je ključna gospodarska panoga, ki privlači obiskovalce z naravnimi lepotami, kulturno dediščino in športnimi dejavnostmi.

Obisk Gorenjske regije ponuja priložnost za odkrivanje njenih zgodovinskih znamenitosti, uživanje v naravi in aktivnosti na prostem ter raziskovanje njenih kulinaričnih specialitet in lokalnih obrti.
Gorenjska