Zemljevid Geoparka Idrija

Geopark Idrija, eden izmed članov Globalne mreže geoparkov pod pokroviteljstvom UNESCO, se razprostira na območju 294 kvadratnih kilometrov in obsega območje Mestne občine Idrija v zahodni Sloveniji. Geopark je bil ustanovljen leta 2008 z namenom zaščite in ohranjanja edinstvenega geološkega dediščina Idrije in njenega okolja.

Območje je geološko zelo raznoliko in bogato z rudninskimi zalogami. Idrija je znana po svojem svinčevem in cinkovem rudniku, ki je bil drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Idrijski rudnik je danes zaprt, a njegova bogata zgodovina in kulturno dediščino je mogoče spoznati v Geoparku Idrija.

Geopark Idrija je znan po svoji biotski raznovrstnosti, kjer lahko obiskovalci občudujejo različne rastlinske in živalske vrste, vključno z nekaterimi redkimi in zaščitenimi. Ponaša se z bogato kulturno dediščino, ki obsega arhitekturo, folkloro, kulinariko in tradicionalne obrti.

Za obiskovalce je v geoparku Idrija na voljo veliko dejavnosti, vključno z ogledom Antonijevega rova, delavnice o rudarjenju, pohodništvom, kolesarjenjem in raziskovanjem naravnih lepot geoparka. Posebna značilnost parka je Anthonyjev rov, ki je bil del nekdanjega rudnika živega srebra in je danes odprt za javnost kot del muzejske zbirke.

Geopark Idrija ponuja edinstveno priložnost za raziskovanje bogate geološke, kulturne in naravne dediščine tega dela Slovenije, ki ponuja nepozabno izkušnjo za vse obiskovalce.