Zemljevid regije Pomurska

Pomurska, imenovana tudi Prekmurje, je regija na skrajnem severovzhodu Slovenije. Meji na Madžarsko na vzhodu, Avstrijo na severu in Hrvaško na jugu.

Geografsko se Pomurska razteza čez Pannonijsko nižino in obsega površino približno 1.337 kvadratnih kilometrov. Regija je znana po svojih rodovitnih ravninskih tleh, idealnih za kmetijstvo, še posebej za vinograde in sadovnjake.

Pomurska ima približno 120.000 prebivalcev in obsega 27 občin. Glavna mesta regije vključujejo Mursko Soboto, Lendavo, Gornjo Radgono in Ljutomer.

Zgodovinsko gledano je Pomurska bila del Kraljevine Madžarske do konca prve svetovne vojne, ko je postala del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev (pozneje Jugoslavija). Danes je regija znana po svoji edinstveni kulturi in prekmurskem narečju.

Gospodarsko se Pomurska opira predvsem na kmetijstvo, proizvodnjo in turizem. Regija je znana po pridelavi visokokakovostnih vin in jabolčnega mošta ter po številnih termalnih vrelcih, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta.

Obisk Pomurske ponuja izjemno priložnost za raziskovanje edinstvene kulture, zgodovine in naravne lepote regije, vključno z reko Muro, vinogradi, termalnimi kopališči in edinstveno kuhinjo.
Pomurska