Zemljevid Novo Mesto

Novo mesto je mesto na jugovzhodnem delu Slovenije, ki se nahaja ob reki Krki. Je regionalno središče Dolenjske regije in je znano kot “mesto situl”, po bronastodobnih situlah, najdenih v okolici.

Geografsko gledano, Novo mesto leži v dolini reke Krke, obkroženo z vinorodnimi griči in gozdnatimi območji. Mesto pokriva približno 33,6 kvadratnih kilometrov in ima okoli 23.000 prebivalcev.

Zgodovinsko gledano je Novo mesto znan po svojem starodavnem mestnem jedru, kjer stoji mestna hiša iz 15. stoletja, in po Frančiškanskem samostanu s cerkvijo sv. Lenarta. Mesto je tudi dom Dolenjskega muzeja, ki hrani bogate arheološke, etnološke, zgodovinske in umetnostne zbirke.

Gospodarstvo mesta je osredotočeno na industrijo, trgovino, storitve in turizem. Novo mesto je tudi sedež farmacevtskega velikana Krka, enega največjih delodajalcev v Sloveniji.

Novo mesto je idealna destinacija za obiskovalce, ki želijo raziskovati bogato kulturno in zgodovinsko dediščino Dolenjske, uživati v neokrnjeni naravi in vinorodnih gričih ter spoznati lokalne tradicije in običaje.