Zemljevid Krajinskega parka Kolpa

Krajinski park Kolpa, ustanovljen leta 1998, se razprostira na 115 kvadratnih kilometrih v jugovzhodni Sloveniji, ob meji s Hrvaško. To območje se nahaja v regiji Jugovzhodna Slovenija, ki obsega občine Črnomelj, Metlika in Kočevje.

Krajinski park je poimenovan po reki Kolpi, ki je njegova osrednja značilnost. Ta slikovita reka je znana po svoji kristalno čisti vodi, ki se blešči v zelenih in modrih tonih ter je priljubljeno mesto za plavanje, veslanje in ribolov.

Geografsko gledano, je območje krajinskega parka Kolpa raznoliko, z dolinami, gozdovi in hriboviti teren, ki se vzpenja do višine 294 metrov. Ta pokrajina podpira bogato biodiverziteto, vključno z redkimi in zaščitenimi vrstami rastlin in živali.

Kulturna zgodovina tega območja je prav tako bogata, saj je območje dolgo časa služilo kot stičišče različnih kultur. V parku se nahaja tudi več pomembnih arheoloških najdišč, vključno z ostanki prazgodovinskih naselbin in srednjeveških gradov.

Krajinski park Kolpa je idilično območje za pohodnike, kolesarje, kajakaše in ljubitelje narave, ki lahko uživajo v neokrnjeni pokrajini in se sprostijo ob zvokih narave. To je tudi priljubljena destinacija za ljubitelje kampiranja, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža.