Zemljevid Krajinskega parka Radensko polje

Krajinski park Radensko polje, ki je bil ustanovljen leta 2006, leži v Osrednjeslovenski regiji in pokriva približno 4 kvadratne kilometre. Je eden najmanjših, vendar eden najpomembnejših krajev v Sloveniji glede na geološko in biološko pestrost.

Radensko polje je tipično kraško polje, kjer izvirajo številne reke in potoki, ki so bistvenega pomena za biotsko raznovrstnost območja. Med najbolj znanimi vodnimi viri na območju so Radenski studenec in Močilnik, ki sta znana po svoji kristalno čisti vodi in pestri biotski raznovrstnosti.

Park je dom številnih redkih in zaščitenih rastlinskih in živalskih vrst, vključno z nekaterimi vrstami, ki so značilne za mokrišča. To območje je še posebej pomembno za številne vrste ptic, zaradi česar je pomembno ornitolosko območje.

Obiskovalci parka lahko uživajo v številnih aktivnostih, vključno z opazovanjem ptic, pohodništvom in kolesarjenjem. Prav tako je priljubljeno mesto za ljubitelje narave, ki želijo spoznati in raziskovati edinstven ekosistem kraškega polja. Med pomembnimi značilnostmi parka so tudi številne kraške jame, ki privabljajo ljubitelje podzemlja.