Zemljevid Krajinskega parka Strunjan

Krajinski park Strunjan se nahaja na slovenski obali, v neposredni bližini mesta Portorož. Park obsega približno 428 hektarjev in je najdaljši neprekinjeni del slovenske obale. Območje parka vključuje 4 km dolg obalni pas, pa tudi Strunjanski klif, ki je z dolžino 80 metrov najvišji klif na Jadranu.

Geografsko gledano, se park ponaša z izjemno raznolikostjo. Njegova krajina vključuje vse od morskih obal do solin, mokrišč, gozdnih območij in vinogradov. Ta raznolikost krajine omogoča široko paleto habitatov za številne rastlinske in živalske vrste.

Strunjanski klif je znan po svoji geološki pomembnosti, saj je to območje sestavljeno iz pliocenskih sedimentov, ki ponujajo vpogled v geološko zgodovino območja. Na klifu je zelo razvita vegetacija, predvsem pa številne redke in endemične vrste.

Park je znan tudi po svoji kulturni dediščini, vključno z cerkvijo sv. Marije, ki se nahaja na vrhu hriba, ki ponuja izjemne razglede na obalo.

Za obiskovalce je na voljo več poti za pohodništvo in kolesarjenje, ki omogočajo raziskovanje parka in njegovih naravnih in kulturnih znamenitosti. Poleg tega se na tem območju pogosto odvijajo različne kulturne prireditve in festivali.